Січ 122014
 

На запитання “Яка напруга в загальній електромережі України?” більшість з нас випалить “220 Вольт!”. І буде правий, бо в середньому так і є. Але ж ми програмісти і ми то знаємо, що означає “середнє” :). Виявляється, якість “електрики”, яка поступає в наші будинки і квартири, є вкрай паскудною, а іноді й взагалі виходить за допустимі норми. Мене, як інженера, що має певне відношення до управління інфраструктурою, зацікавило: а як же виглядають основні параметри електроенергії (зокрема, напруга), яку ми отримуємо і за яку платимо?

Для проведення замірів параметрів живлення, я використав “програмно-апаратний комплекс”, до складу якого ввійшли:

  • ББЖ APC Smart-UPS 750VA (SUA750I)
  • Сервер під управлінням CentOS 6, якого ББЖ підключається USB-кабелем
  • ПЗ apcupsd
  • Система моніторингу Zabbix
  • Власноруч написаний плагін для Zabbix Agent’а, який дозволяє збір даних з apcupsd
  • Час і фантазія 🙂

Про саме налаштування якось розкажу окремим постом, якщо когось то цікавить.

Отже, давайте дивитися на графіки (вони клікабельні) 🙂

Ось так виглядав графік напруги в суботу, 11 січня:

electricity_graph_Sat_Jan_11

А ось так робочий день (п’ятниця, 10 січ):

electricity_graph_Fri_Jan_10

Діючим в Україні стандартом якості електропостачання є ГОСТ 13109-97. Те, що напруга в нашій мережі не відповідає стандарту, було ясно і без замірів. І тягатися з обленерго, як показала практика, немає сенсу. Тобто сенс є, але іноді затрати не оправдовують здобутки. Мета мого дослідження: визначитися, з чим маємо справу і як з тим боротися.

Із графіка вище випливає:

  • Електроживлення в нас паскудне (thanks, Cap!)
  • На будинок/квартиру треба ставити побутовий стабілізатор, наприклад, ось такий (і тут Cap негодує :))
  • Такі операції, як прання, сушка чи інші операції, які мають функцію таймера, треба ставити на ніч, окісльки вночі напруга становить “номінальні” 230-240В. Саме на ніч, а не на 16:00 (наприклад), щоб прийти з роботи і розвішати. Протягом дня мережа перевантажена і напруга низька, а отже побутова техніка буде сильно зношуватися.
  • У суботу після обіду взагалі можна хіба радіо слухати, і то на батарейках :). Напруга у другій половині дня падає нижче 208 Вольт (нижня межа стандарту) і становить в середньому 195 В. Всі пристрої, які оснащені двигунами або трансформаторними блоками живлення, можуть згоріти і вийти з ладу. Потужність мікрохвильовки взагалі падає в два-три рази.
  • Холодильник і/або морозильна камера мають бути підключені через стабілізатор напруги (якщо такого немає на весь будинок). Двигун компресора при напрузі нижче 200 В не протягне і місяць.
  • Комп’ютер, а також ADSL-модем, Wi-Fi роутер та інше мережеве обладнання повинно бути підключено через ББЖ (UPS) із вбудованим стабілізатором. В мене після включення модема через UPS на порадок зменшилась кількість обривів і відчутно зросла швидкість передачі даних.

Графіки, наведені вище, базуються на даних з зимового періоду, коли день короткий і енергоспоживання природно високе. А як же літом? Ви будете сильно здивовані, але літом картина не краща. Ось графік зі суботи (графік згладжений, бо дані за літній період вже пре-агреговані з гранулярністю до години):

electricity_graph_Sat_Jul_06

Як бачимо, напруга місцями опускалася майже до 178 В, що просто катастрофічно зле. Хоча влітку в суботу іншого годі очікувати: кругом працюють зварювальні апарати, пили, дрелі, електрокоси, насоси і ще багато всякого добра.

У будній літній день трохи легше, але не зовсім:

electricity_graph_Mon_Jul_08

Щодо неділі, то “по електриці” вона і взимку, і влітку майже однакова. Однаково погана, як не дивно. І хоча електрозварки і пилорами не працюють, проте (майже) всі сидять вдома і очевидно, включають всі ґаджети, які тільки попадуть під руки.

Неділя влітку:

electricity_graph_Sun_Jul_14

Неділя взимку:

electricity_graph_Sun_Jan_05

Щоправда ранковий спад напруги в неділю відбувається в 9-9:30, тоді як в будній день о 7-7:30. Очевидно: в неділю ми спимо довше 🙂

Найцікавіше те, що середня напруга за добу у всі періоди складає… 230-235В. Номінал! Така собі, середня температура по лікарні. Як показала існуюча практика “війн” з обленерго, саме так вони і міряють. Як кажуть, комар носа не підточить :(.

А ще таке: від мене до трансформаторної підстанції всього 400м. Можу собі уявити, яке якісне “світло” в того, хто знаходиться 1-2 км від нього. А в радянських будинках, де весь під’їзд підключався одним кабелем із січенням жили 4-6 мм. кв. мабуть взагалі жесть :(.

 Додав о 21:09

  1 коментар to “Про електроживлення”

  1. […] 3. Ні в якому разі не слід запускати прання і миття посуду у пікові години! Усі більш-менше сучасні пральні та посудомийні машини мають режим відкладеної роботи (scheduling). Запуск слід відкладати на 01:00-02:30, що видно із графіка, наведеного вище. Це, до речі, не лише дозволить вирівняти навантаження на електромережу і зменшити ризик відключення у вашому мікрорайоні, а й також продовжить життя вашій техніці, оскільки якість електроенергії вночі суттєво краща. Більш детально про це я вже писав тут. […]

 Залишіть відгук

Ви можете використовувати ці HTML теги та артибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обов'язково)

(обов'язково)