Гру 192014
 

Так звані “віялові” відключення вже дістали всіх. Стрічки соцмереж забиті постами, що випромінюють “любов” до обленерго та інших організацій, безпосередньо пов’язаних із відключенням. Недавно у Facebook надибав непогана пояснення, чому все так відбувається. Перш, ніж продовжити читати мій допис, раджу переглянути ось цей:

< прихований вміст > Виділити

 

“Стати свідомим споживачем” треба ставити не третім пунктом  у розділі “Що робити”, а першим. Автор чітко дає зрозуміти один важливий факт: 50% всього енергоспоживання у пікові години припадає на побутових споживачів. Дефіцит електроенергії становить приблизно 15%, то ж при такій нестачі побутовим споживачам було би непогано скоротити споживання енергії хоча б у два рази.

Також хочу зауважити, що відключення відбуваються у квазіавтоматичному режимі. Система моніторить навантаження і служба енергонагляду відключає ті райони, які споживають найбільше енергії. Тому можете писати листи президенту, перекривати дороги, можете розводити безконечні срачі в соцмережах, можете нервово кричати на кожному кроці “шо то за держава!”, можете навіть піти палити шини під Раду — нічого це не допоможе.

Також хочу зауважити, що відключення відбуваються дистанційно. І якщо ви з сусідами сьогодні поїдете лементувати під паркан місцевого РЕМ, та під натиском отримаєте тимчасово електроненергію, то завтра, через її дефіцит , вас відключать з підстанції більш високого рівня напруги. Тобто всю область, зі споживачами першої категорії — водогін, каналізація, газоперекачувальна станція, тощо. Ваша сумнівна перемога сьогодні обернеться поразкою завтра для більшої кількості громадян, з більш серйозними наслідками.

Єдиний варіант уникнення відключення — це ЕКОНОМІЯ і свідоме обмеження споживання. Крім того, це дасть змогу виробити підхід до заощадження енергії, оскільки планується зростання тарифів, якого уникнути нам теж не вдасться.

Що ж робити і як економити?

1. Основна частина електроенергії тратиться на освітлення. Не секрет, що основна частина наших помешкань все ще освітлюється  класичними лапмочками розжарення (в народі “жарівки”). Жеруть вони багато, а світять не дуже. У середньому у помешканні горить 3-4 лампи, що в сумі становить 400 і більше ват.

Що робити? Поміняти всі лампи на LED-аналоги. І не на люмінесцентні “економки”, а саме на LED. На стільки, на скільки вистачить бюджету. Окреме звернення до моїх колег ІТ-шників: для вас то є must be і якщо у вас вдома є “жарівки” — то ви козли.

LED в 11-12 разів ефективніша за “жарівку” і в 4-5 за енергоощадну лампочку. Отже, замість 400 Вт аналогічні LED лампи споживатимуть 40-50 Вт, при чому світлодіодне світло значно приємніше для очей ніж світло від жарівки і, очевидно, від економки.

LED-лампи дорогі. Аналог “сотки” (10 Вт) коштує десь біля 100 гривень. Очевидно, що період окупності такої інвестиції буде дуже довгим тому багато-хто вважає таку інвестицію неоправданої. Однак, як написано вище, до нас додому прийшла війна, і питання економічної доцільності зараз не стоїть, а стоїть питання економічного патріотизму. Тому якщо хтось думає, як потратити заощадження, що знецюються кожного дня, даю підказку: купіть LED-лапми та інші енергоощадні пристрої. Якщо ви вже закупилися, тоді зробіть подарунок до Різдва своїм батьками, родичам, друзям, які, можливо, такої змоги не мають. Кожна зекономлена Ват х секунда електроенергія зменшує ризик того, що у вашому мікрорайоні раптом пропаде світло.

Philips наглядно і доступно (щоправда, англійською) розказує, чому потрібно використовувати LED.

2. Треба перестати у час пік користуватися приладами, що споживають багато енергії. Для прикладу, бойлер треба увімкнути через реле часу, наприклад, таке.

Таймер-розетка

Таймер-розетка

Налаштувати реле обов’язково треба таким чином, щоб вимикати його між 7:00-9:00 та 16:00-19:00. 60 л води вистачить з головою на 2 години на цілу сім’ю, щоб помити руки і обличчя, а також навіть покупати малу дитинку. Самі ж душ приймете потім, після 8ї чи навіть 9ї вечора. Про ванну раджу забути до весни.

Зважте на те, щоб таймер-розетка був розрахований на потужність бойлера + певний піковий запас. Потужність завжди вказана на бойлері чи іншому пристрої, це вимога законодавства. Ось наприклад, специфікація мого бойлера:

Специфікація бойлера

Специфікація бойлера

Враховуючи піковий запас, що повинен бути щонайменше 30%, у моєму випадку потужність реле повинна бути не менше ніж 2 кВт. Якщо не впевнені, що зможете правильно підібрати таймер самостійно — порядьтесь із спеціалістами або продавцями.

3. Ні в якому разі не слід запускати прання і миття посуду у пікові години! Усі більш-менше сучасні пральні та посудомийні машини мають режим відкладеної роботи (scheduling).

dish_washer_scheduling

Таймер посудомийної машини

loundry_automat_scheduling

Таймер пральної машини-автомат

Запуск слід відкладати на 01:00-02:30, що видно із графіка, наведеного вище. Це, до речі, не лише дозволить вирівняти навантаження на електромережу і зменшити ризик відключення у вашому мікрорайоні, а також продовжить життя вашій техніці, оскільки якість електроенергії вночі суттєво вища. Більш детально про це я вже писав тут.

4. Очевидно, що бажано не заварювати чай в електрочайнику у години пік. Потужність електрочайника становить близько 2000 Ват, і це дуже багато. Наприклад, ось специфікація мого старенького Braun’а:

kettle_power

Потужність електрочайника

 

Як бачите, це 2200 Вт! Таку ж потужність споживають 200 LED-лампочок, що дають яскравість аналогічну жарівці-сотці! І ще одне правило: кип’ятити води в чайнику треба лиш стільки, скільки ви плануєте спожити. Тобто якщо ви плануєте заварити одне горнятко чаю, то не треба кип’ятити 2 л води. Так вийшло, що вода — це природня речовина із найвищою питомою теплоємністю на нашій планеті і на її нагрівання йде колосальна кількість енергії. Зрештою, тим, у кого є газова плита, у пікові години раджу користуватися класичним чайником для нагріву води.

Особливо “господарним” господиням слід уникнути прасування та випікання у електродуховках у годину пік. У цей складний час прийдеться прожити без домашньої випічки або зайнятися нею на вихідних. Аналогічно й з прасуванням: або прасувати після 10ї вечора, або на вихідних. До слова, потужність електродуховки приблизно 2.5 кВт, праска — десь до 2 кВт.

5. Для любителів посидіти за комп’ютером вдома після роботи: персональний комп’ютер “жере” 200-250 Вт, а якщо він обладнаний потужною відеокартою, що у даний момент працює на повну потужність (під час 3D ігор), — то й цілих 500-600 Вт. І це дуже багато. Тому для загального блага відмовтесь від тої втіхи. І не переживайте, писати лайно в коментарях і постати котиків у цей час буде кому і без вас.

Дуже частими є ситуації, коли батьки роблять наступний графік для дітей: “Спочатку зроби уроки, а потім комп’ютер”. Тобто чадо робить уроки з 15:00 до 17:00, а далі гайда ганяти ігри до 9ї (деяка школота і до 2ї ночі!). Тобто інтенсивне використання ПК припадає якраз на години пік. Звичайно, співвідношення між кнутом і пряником — це персональна справа батьків, які займаються вихованням дитини, але уникнення відключення — це спільна справа, тому використання ПК у період пікових навантажень має бути обмеженим.

Звичайно ж, це не стосується лептопів, споживання яких становить максимум 45-90 Вт. Тому якщо хтось думає, куди вкласти заощадження,  що знецінюються з кожним днем, даю підказку: замініть ПК на ноутбук. iPad та інші таблети жеруть дууууже мізерну кількість енергії, тому про них мова не йде взагалі.

6. Дуже багато енергії споживає класичний ЕПТ (ЭЛТ) телевізор. Він же телевізор “зі скляним кінескопом”. Напівпровідниковий споживає приблизно 100-150 Вт, а ламповий раритет — цілих 400-600 Вт. Аналогічно як і з ПК, ЕПТ-телевізор у години пікових навантажень має бути вимкненим (як і в інші години, але то вже інша історія :)). Лампові телевізори підлягають знищенню взагалі, хоча їх і так вже дуже мало залишилось.

Доволі “непогано” жеруть плазмові телевізори, особливо із панелями великих діагоналей. Хоч їх зараз не виготовляють, але багато-хто все ще тримає їх на господарстві.

LCD/LED телевізори відносно економні і їх потужні не перевищує 45-90 Вт. Щоправда великі діагоналі можуть споживати і до 120-150 Вт.

Знову ж таки, якщо шукаєте спосіб “матеріалізувати” заощадження — придбайте LED-телевізор. Якщо не собі, то хоча б батькам чи близьким родичам, у яких, можливо, досі стоїть телевізор з “кінескопом”. Зробіть їм подарунок на Різдво 🙂

7. Рекомендація для тих, хто користується електронагрівальними приладами: вимкніть їх і на кілька годин замотайтесь в плед. Звичайно ж, якщо будинок чи квартира обладнані виключно електричною системою опалення, то тут нема куди дітися. Тим не менше, електричні системи опалення є доволі розумними рішеннями і дозволяють підтримувати задану температуру у приміщенні в залежності від пори доби. Якщо ваша система цього не підтримує, то раджу якнайшвидше цим зайнятися. Ціна питання є різною, від кількох сотень гривень до кількох тисяч євро, все залежить від розміру кишені. Слід налаштувати систему таким чином, щоб вона прогрівала приміщення протягом дня (між 11:00 та 16:00), потім зводила витрату енергії до мінімуму між 17:00 та 20:00 (пікові години), а далі вже виходила на звичний режим роботи.

Окреме побажання для тих, хто любить “догрівати” приміщення різними типами електронагрівачів: забудьте про їх існування на цих кілька годин. Замотайтеся в плед, заваріть собі чаю і читайте книжку. Інакше будете займатися тим самим, але при свічках.

У особливому пеклі горітимуть ті “економісти”, які заради того, щоб “влізти” в ліміт споживання 2500 м. куб газу за рік, догрівають будинок (квартиру) електрикою. І роблять це, звичайно ж, у години пікового навантаження. Так от, шановні, перед законом ви, звичайно ж, чисті, бо і за електрику треба платити, а от перед суспільством ви, панове, феєричні мудаки. Щоб не перевищити ліміт 2500 м. куб., треба зайнятися енергозбереженням, а не перекладати проблеми із хворої голови на здорову.

8. Явища масових крадіжок електроенергії вже відійшли у минуле, оскільки цим серйозно зайнялися самі постачальники електроенергії, але в селах (та і містах теж) люди все ще крадуть. Вони це гордо називають “економією”. Якщо цим займеєтесь особисто — Бог вам суддя. Якщо ви бачите, що цим займається вам сусід, то раджу викликати бригаду енергонагляду. Хлопці із радістю відреагують на ваш виклик і порушник буде покараний. Якщо ж ви вважаєте, що то не благородно бути “стукачем” — що ж, сидіть при свічках.

 Резюме

Отож, шановний обивателю, ти просто козел/вівця, якщо …

  • вважаєш, що це все стосується НЕ тебе
  • вважаєш, що не ти впливаєш на “віялові” відключення, а Яценюк, Порошенко і т.д.
  • не купляєш енергоощадні прилади, бо то не вигідно, купляєш “жарівки” (бо дешево) і ржеш з тих “ідіотів”, що роблять інакше
  • ходиш по квартирі (будинку) зимою в майці і ржеш з тих, що мерзнуть, бо економлять
  • прийшовши з роботи, випускаєш цілий бойлер води у ванну, бо тобі так хочеться
  • досі не вивчив (вивчила) інструкцію до пральної машини
  • вважаєш, що ми, українці, і так бідна нація, з чого би то нам раптом ще й економити!
  • ніколи не цікавився і не знаєш, скільки споживає електрочайник, праска, духовка та пральна машинка
  • економиш газ, використовуючи електрику

Наступний рік — рік Кози, то ж сподіваюся він не стане для декого так би мовити, “роком ангела”.

І ще раз стверджую: ми здатні впливати на відключення електроенергії і ми можемо їм запобігти. Але робиться це не протестами і перекриваннями доріг, а розумним виваженим підходом до споживання енергії, а також невеличкою самопожертвою заради спільного блага. А тим, хто свідомо не бажає жертвувати своїм комфортом заради спільної мети, раджу подумати про тих хлопців, що зараз сидять в окопах, і свідомо жертвують здоров’ям і життям за ваш мир і спокій.

 Дивіться також

Про енергозбереження в Україні і не тільки

Про електроживлення

 

Дякую за відгуки і допомогу у підготовці статті Олександрові Карпенку.

 Додав о 12:23

  2 коментарі to “Ще трошки про енергозбереження”

  1. Як нас дурять Яценюк та компанія.
    Електроенергію відключають, в зв’язку з тим, що її не вистачає.Та цифри говорять про інше:
    135 млрд 156,3 млн кВт-ч – 126 млрд 447,12 млн кВт-ч. = 8 млрд 709,18 млн кВт-ч.
    1.Производство электроэнергии в объединенной энергосистеме (ОЭС) Украины в январе-сентябре 2014 года сократилось на 4,7% (на 6 млрд 645,8 млн кВт-ч) по сравнению с аналогичным периодом 2013 года – до 135 млрд 156,3 млн кВт-ч, сообщил агентству “Интерфакс-Украина” источник в Министерстве энергетики и угольной промышленности.
    2. Потребление электроэнергии в Украине в январе-сентябре 2014 года с учетом технологических потерь в сетях сократилось на 6,5% (на 9 млрд 699,1 млн кВт-ч) по сравнению с аналогичным периодом 2013 года – до 126 млрд 447,12 млн кВт-ч, сообщил агентству “Интерфакс-Украина” источник в Министерстве энергетики и угольной промышленности.

  2. […] отримав дуже багато коментарів до свого попереднього допису, присвяченого енергозбереженню,  на кшталт “не […]

 Залишіть відгук

Ви можете використовувати ці HTML теги та артибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обов'язково)

(обов'язково)