Січ 212010
 

Ось і позаду перший тур виборів глави держави. Кожен раз, коли мене питають чи вірю я, що вибори в Україні проходять чесно, я відповідаю: “Майже”. Майже, бо, в принципі, у нас виборчий процес таки вільний, однак результат виборів аж ніяк ні. Звичайно ж, мова йде про ті “дрібні” порушення, які ніби-то не мають впливу на результат голосування. Але коли починає працювати закон великих чисел, то ті дрібні махінації можуть вирішити долю країни.

Мені доводилося брати участь у виборах 8 разів, з них два рази як член ДВК, решту – як спостерігач. Зрозуміло, що доводилося бачити всяке – від дрібних махінацій до складних спланованих схем. Отож, хочу поділитися “методикою” типових і не дуже типових видів фальсифікацій, а також спробую дати рекомендації спостерігачам та членам ДВК як уникнути подібних порушень. Наперед зазначу, що як правило “один у полі не воїн”, тобто жодне більш-менш серйозне порушення неможливо здійснити самотужки, і у системних порушень переважно задіяні більш як 3-4 особи, включаючи членів ДВК та навіть спостерігачі.

Так само важко виявити будь-яке порушення і запобігти йому, якщо спостерігачі та члени ДВК працюють лише за гроші. Пильність, кмітливість та відданість певній справі хоча б на один день може мати вплив на долю країни.

Отже, по порядку про різний “шахер-махер”.

Метод №1: “Карусель”

Складність реалізації: висока

То що ж таке “карусель” як метод фальсифікації результатів виборів? Методика махінацій полягає в організації голосування поза межами дільниці як наслідок того, що бюлетені були винесені за межі дільниці. Отже, основна задача – винести хоча б один бюлетень з ДВК для того, щоб “запустити карусель”.

Алгоритм роботи “каруселі” наступний:

Крок 1: Треба винести з дільниці «стартовий» виборчий бюлетень. Іншими словами, запустити карусель. Як правило, роблять це так:

  • Людина, яка повинна винести бюлетень, готує собі аркуш паперу, що нагадує виборчий бюлетень, складає його у кілька разів і ховає при собі, наприклад у внутрішню нагрудну кишеню
  • Далі слід нормально зайти на виборчу дільницю і отримати виборчий бюлетень.
  • Зайшовши у кабінку для голосування, «виборець» ховає бюлетень, а замість нього виймає чистий аркуш, заздалегідь підготовлений і складений у декілька разів.
  • Потім зловмисник гордо виходить з кабінки, підходить до урни і кидає «бюлетень», який фактично ним не є, і покидає дільницю.

Крок 2: Отже, бюлетень за межами. Людина, що винесла його підходить до «координатора», віддає йому бюлетень і отримує винагороду – або пару гривень, або ж «фронтових» сто грам.

Крок 3: Координатор ставить позначку біля певного кандидата у бюлетені і передає його наступному «виборцю». Той ховає бюлетень і прямує на дільницю для голосування.

Крок 4: Чесно отримавши чистий бюлетень від члена ДВК, виборець прямує у кабінку для голосування.

Крок 5: У кабінці для голосування зловмисник ховає чистий бюлетень і виймає той, що отримав від координатора.

Крок 6: Далі «виборець» прямує до урни і спокійно опускає туди заповнений бюлетень і покидає дільницю, тримаючи чистий при собі.

Крок 7: Далі все йде по колу, починаючи з кроку 2. Власне звідси й назва фальсифікації – «карусель».

Питання/Відповіді:

  1. У чому ж ефективність каруселі? Невже ж не простіше дати двомстам виборцям по 100грн і сказати за кого голосувати? Ні, не простіше. По-перше, люди ж бо не дурні – гроші візьмуть, а проголосують за того, за кого захочуть і тут не проконтролюєш. Були правда випадки, коли заставляли зробити фото заповненого бюлетеня мобільним телефоном або компактною камерою і лише тоді видавали гроші, проте практика теж довела неефективність такого методу. По-друге, пряме роздавання грошей за голоси класифікується як підкуп виборців і за це світить стаття, при чому лише тому, хто підкупляв. У випадку каруселі порушниками є обоє, адже за законом винесення бюлетеня за межі дільниці заборонено. Відповідно, якщо «виборець» здасть координатора, тоді той «здасть» його. Одним словом, карусель.
  2. Чому карусель так важко зупинити? Скажу одразу, що без втручання правоохоронних органів зупинити карусель законним способом неможливо взагалі. Судіть самі: перевіряти, що діється у кабінці ніхто не має права, бо голосування таємне, а обшукувати людей на вході і виході з дільниці теж ніхто немає права – нас захищає Конституція, декларуючи право на особисту недоторканність. І навіть якщо хтось вийшов з кабінки нагло розмахуючи чистим аркушем А4, то це зовсім не означає, що спостерігач чи член ДВК повинен бігти до виборця і виясняти де його бюлетень. І навіть якщо все ж таки хтось помітить бюлетень, який схований у кишені «виборця», то це ще не порушення, якщо його впіймали в межах дільниці.
  3. То як помітити, що на дільниці працює «карусель»? Ось типові ознаки того, що на дільниці може працювати або працювала карусель:
    1. В урні виявлені сторонні предмети, як правило акуратно складені аркуші паперу.
    2. Неподалік дільниці постійно крутиться певно група людей.
    3. На дільницю приходять різні люди у супроводі однієї і тої ж людини. Може навіть скластися враження, що який добрий дядько чи тітка «водять» людей на голосування.
    4. При підрахунку виявилося, що кількість виданих бюлетенів більша за кількість тих, що в урні. Як правило, це означає, що карусель раптово припинила роботу – бюлетень був винесений, але на дільницю вже не повернувся.

    Іноді ми ще задаємо собі питання, а хто ж крутиться у каруселі? Тобто хто виносить бюлетені і бере за це гроші. Я думаю, що кандидатів на цю ролі на вашій дільниці знайдеться немало. Це у першу чергу, хронічні алкоголіки і наркомани, а також люди з ненадійних сімей, для яких сума в 100-300 грн має куди більше значення, ніж право вибору. Тому коли такі виборці приходять на дільницю, їх слід тримати під пильним оком.

  4. Як зупинити карусель? Як я вже казав, зупинити карусель «легально» можна лише з допомогою міліції. Для цього слід вирахувати де приблизно знаходиться точка збору за межами дільниці і попросити співробітників МВС патрулювати. Міліція має право затримувати підозрілих осіб, або ж як мінімум може попросити небажаних людей забратися геть від дільниці, щоб не перешкоджати виборчому процесу. Зрештою, сама наявність патруля неподалік дільниці зробить реалізацію каруселі куди важчою.
    Якщо Ви хочете зупинити карусель самотужки, тоді прийдеться порушити закон. Для цього слід вчинити наступні дії:

    1. Іноді занавіски у кабінці напівпрозорі і можна спостерігати, що там діється. Якщо Ви помітили ознаки підміни бюлетеня, тоді увірвіться в кабінку для голосування і спробуйте зупинити цей процес. Повірте, якщо Ви зловите зловмисника з двома бюлетенями у кабінці, він навряд чи буде здіймати галас.
    2. Ще один варіант – нагло обшукати підозрілу особу, але робити це треба при виході з дільниці, щоб принаймні мала місце спроба винесення бюлетеня.
    3. Не слід боятися підійти до особи, що супроводжує «водить» виборців на дільницю, і спитати «Хто такий і що ти тут робиш? Чому я тебе бачу тут вже втретє?» На культурну відповідь розраховувати не раджу, але це насторожить зловмисника.

У підсумку скажу, що у 2004 році карусель стала одним найпоширеніших і найефективніших методів фальсифікації. У явіть собі – в Україна 34 тис. дільниць і нехай на половині з них крутнули карусель, фальсифікувавши хоча б 10 голосів, то загальний масштаб фальсифікацій становить 120-150 тис. голосів. А це дуже багато. Ось так от. Майже чесні вибори.

Метод №2: Агітація та «припрошування» прямо на дільниці

Складність реалізації: висока

Цей метод впливу на волевиявлення відносно не складний і полягає у наглому розказуванні виборцям за кого голосувати. Очевидним є той факт, що на день виборів ще всі остаточно визначились зі своїм вибором. Крім того, якщо йдуть вибори до місцевих рад, то скоріш за все виборець навіть не знає жодного із кандидатів, що є у списку. Ще не слід забувати про пенсіонерів – людей, яким важко слідкувати за останніми тенденціями у політиці та й зрештою розгледіти всі оті тенденції у виборчому бюлетені.

І ось тут на дільниці з’являється на дільниці такий собі добродій, який “допомагає” голосувати. Виглядає це приблизно так (з тих прикладів, які я бачив):

  1. Приходить солідно вдягнений дядько на дільницю, якого знає мало не півсела, і отримує бюлетень.
  2. Отримавши бюлетень, він не йде одразу голосувати у кабінку, а поважно походжає по дільниці, радиться з колегами та односельчанами.
  3. Заходять дві-три бабусі, які щойно прийшли з церкви, отримують бюлетені і розгублено їх читають.
  4. І тут цей поважний “виборець” і підходить до них і розпочинає допомагати. Закон каже, що всі, крім членів ДВК та спостерігачів, мають право допомагати іншим виборцям здійснити голосування. Допомагати, але не агітувати і вказувати за кого. Тобто якщо бабця каже: “Синочку, знайди мені тут Ющенка”, то ви його знаходити і кажете під яким номером ставити галочку.  Якщо ж бабця каже за кого голосувати, тоді все, що залишається зробити, – це розвести руками. Але деякі добродії руками не розводять і нагло кажуть де і закого ставити галочку.

Мені навіть доводилося присікати випадки, коли стареньких супроводжували до кабінок,а на зауваження реагували “Пішов н…”.

Питання/Відповіді:

  1. Хіба такий метод вплив ефективний? Ще й як. Таким чином можна “настукати” додаткових 10-20 голосів на дільниці. Така методика особливо ефективна на місцевих виборах, де кілька голосів вирішують все.
  2. Як протидіяти цьому виду порушення? Як завжди, є два шляхи: законний і не дуже. Законний, це як спостерігач скласти акт про порушення і “підкріпити” його відео-фотозйомкою. Навіть якщо пригрозити актом і продемонструвати відео членам ДВК, то реакція буде, адже акт про порушення – дуже серйозна річ, особливо, якщо підкріплений документальними фактами. Як член ДВК Ви повинні попросити порушника покинути дільницю і при потребі залучити співробітників МВС для цієї справи.

А можна й самому увійти в роль співробітника МВС і в ультимативній формі попросити покинути дільцю. Також  слід нагло протидіяти спробі агітаторів спілкувати з виборцями – ставати між ними, відводити виборців в сторону і т.д.

Як діяти – вибирайте самі. Особисто як користувався обома способами. Обидва працюють.

Ось поки-що все. Про інші способи махінацій та впливу розкажу у наступних публікаціях і обіцяю це зробити до 2го туру виборів Президента України.

Отже шановні спостерігачі та члени ДВК, будьте пильними і не дайте ошукати виборців і, головне, себе, адже ви теж є виборцями як всі решта.

 Додав о 03:03

 Залишіть відгук

Ви можете використовувати ці HTML теги та артибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(обов'язково)

(обов'язково)